Recepción Solemne de David Castañón como Repunante d'Honor




Como Repunante d’Honor de 2019 lléname “d’adguyu y satifación” dai el relevu a David Castañón y que dengún repunante piense que tal decisión se tomara nuna UCI durante la pandemia.

Podría dicir que David Castañón ye técnicu superior en marketing y publicidá, amás de diseñador gráficu, pero eso, pa ente nós, sólo ye importante pa dalgún torpe que nun sabe emplegar más que’l programa Word y que mete la pata ata nel Facebook. Nun voi citar pa nun dexar mal a naide.

Pa nós y pa min en particular, Castañon ye gastroinfluencer. Gastrónomu ye pallabra postmoderna pa calificar al fartón de siempres. El nuesu homexeáu lleva bien la cosa, ata’l puntu de ver con simpatía que seya conocíu como David Fartañón. Tamién resulta que ye influencer, títulu del que nun voi opinar, nun vaiga ser qu’eso seya asemeyao a la nuea cocina, que debe significar pagar trescientos euros y quedar con fame.

La gastronomía de güei ye dalgo ambiguo y los sabios dexaron hai tiempu de ser críticos pa ponese a describimos sensaciones. Por eso trunfen en televisión concursos de cocina que siguin munches persones y qu’opinen asigún lo que dicen los xueces. Vaya, que deciden qué platu ye meyor ensín olelo nin saborealo. Ye como si se fae un concursu de música pola radio y los oyentes son sordos. Afortunadamente, Castañón nun ye d’esos, sigui más bien fiel a la tribu, anque seya valiente delles vegaes. Pero, en fin, como dixera Swift, tamién el primer home que comiera una ostra fora un valiente.

Castañon ye l’alma del grupu Les Fartures y con esi títulu espublizara un llibru que lleva por subtítulu Ónde comer bien n’Asturies. Ye un llibru únicu nel so xéneru, que non namás que mos lleva pelos meyores chigres, tabiernes y restoranes del país, sinón que, coles llamaes farturrutes, faemos viaxar per villes y aldegues, aparando en castros, sableres, brañes, ermites, palacios, horros, texos, tambayones, puertos… o en fiestes, feries, mercaos… Comer y beber como salía, parada o llegada pa dar a conocer la xente y la tierra de les que surdiera esa gastronomía.

A esti respectu hai un llugar común dende hai décades que yo voi permitime ampliar y facer una referencia a la nuesa gastronomía con un toque repunante: con vinu ya estragón ye cocina francesa, con pataca y pimentón ye gallega, con col fermentao ye alemana, con mantega y vinu ye polaca, con crema ácida ye rusa, con salsa soya ye china, con tomate ya oriéganu ye italiana, con fariña y aceite ye andaluza, con llimón y canela ye griega… La cocina asturiana nun ye tan fácile de metela nun arquetipu… ata que llegó: con rebozu, cualisquier cosa dientro ya una freidora, ye cachopu.

Tamién recopila barbaridaes de les cartes de dalgunos restoranes, mui especializáu neses traducciones al español y, últimamente tamién al vasco, por parte de los cosmopaletos d’esti país, de los que yá tamos sobraos y que van medrando: los de las habitas, los caracolillos de mar, los txangurros, las sardinillas, los pintxos, las lapas… Güei voi regalái dos anuncies que viera yo mesmu y que me paecen enxebres y mui asturianes: “morcielles caseres, feches con familiares” y “colos güevos de los nuesos proveedores facemos tortielles variaes”.

Pero güei David Castañón entra nel panteón de los Repunantes d’Honor. Porque Fartañón ye repunante cum laude. Y como tal, igual-y repunaba arrecibir el premiu. Pero non, aceutolu con allegría. La verdá, pienso yo, repunante como’l que más, negase a un premiu ye vanidá, ye apostar a dar más que falar y a facete más famosu, a la espera de que te lu den póstumu y más grande. Pero, como diría un intellectual al altor de Castañon, Hugo Sánchez, “los homenaxes en vida”.

Cervantes dicía que “al bien facer enxamás-y falta premiu”. Y David Castañón tien muncho fecho y bien fecho.

Como mayestru ceremonies, arrecíbote nesti areópagu, polos tos méritos como repunante. David Castañón: yes un perfeutu artefautu de defeutos.

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